Home » Uncategorized » Mooi van jullie!

Mooi van jullie!

Toen ik vanmorgen in het zonnige Zwolle over een van de bruggen over de grachten liep, zag ik een groep kanoërs, die in een uithoek van het water, bepakt en bezakt, wat doelloos heen en weer leken te varen. Gezien de grote plastic tassen (ik hield ze voor waterdicht verpakte bagage) ging ik er vanuit dat ze een grote tocht zouden gaan maken met dit mooie weer.
Ik bleef even stilstaan, en genoot alleen al van het idee. Dit zou inderdaad ook een mooie vorm van vakantie-vieren in eigen land kunnen zijn, dacht ik.

Toen keek ik wat beter, en las de tekst op hun hesjes: ”Mooi van ons” stond er. Dit kon ik al wat minder rijmen met een vakantie (hoewel het woordje ”mooi” daar natuurlijk best bij past).
Ik keek daarom nóg wat beter, en wat zag ik toen: de kanoërs waren stuk voor stuk bezig met een soort grijparm dingen uit het water te halen: plastic. Ik hoefde maar een paar minuten te kijken om dit materiaal in alle vormen en kleuren aan mijn oog voorbij te zien gaan. En toen ik nog eens beter keek naar de ”bagage”, viel mijn mond open: allemaal plastic…

Ineens begreep ik ook de tekst. De woorden ”Mooi van ons” – wat goed gekozen! Een dubbele lading bevattend: enerzijds negatief, of zo u wilt: cynisch. Want inderdaad, wíj zijn het, die voor deze troep zorgen die inmiddels een groot gevaar vormt voor ons milieu: ”mooi van ons, zeg…”.
Tegelijk hebben deze woorden ook een positieve lading: ”mooi van ons”, dat we dit aan het opruimen zijn.

Ik kan niet anders, dan deze prachtige slogan van harte bijvallen. Deze kanoërs, en met hen velen, die ook in hun eigen buurt tijdens hun ”opschoonwandelingetje” het plastic dat ze tegenkomen oprapen, verdienen een pluim. In ieder geval komt er zo weer wat minder plastic via de Zwolse wateren in de plasticsoep in de oceanen of elders terecht.

Daarom zeg ik van harte: ”Mooi van jullie!”

PS Ik heb het opgezocht, en op www.mooi-schoon.nl lees je hoe je zelf of in teamverband een bijdrage aan dit goede werk kunt leveren. Misschien is een dagje kanoën nog niet zo’n gek idee, als een andere vakantie er toch niet in zit. Doen we nog iets goeds ook voor onze wereld.