Home » Uncategorized » Belofte voor Egypte

Belofte voor Egypte

egypte2Vandaag hebben we de Egyptische collectie van het Rijks Museum voor Oudheden te Leiden bezocht. Indrukwekkend. Zo was er een paar sandaaltjes, een slordige 3200 jaar oud, te zien van de Egyptische koningin Nefertari. Zij droeg maat 39. Alsof ze uit het hier en nu komen…egypte3
En uiteraard ook alles rond de Egyptische voorstelling van en voorbereiding op het hiernamaals. Bijzonder, zo voelde ik het, om hier met Pasen te lopen!
Je voelt over de grens van duizenden jaren heen de zorg voor de doden. Bekijk eens hoe minutieus, zorgzaam en liefdevol zo’n lichaam is gewikkeld in de doeken, en hoe ragfijn de kist beschilderd is.egypte1 Het deed me denken aan de vrouwen die het lichaam van Jezus wilden verzorgen met specerijen. Tegelijk besef ik dat de wereld waarom het hier gaat uiteraard heel anders is dan die van Israël, en dat het in de Bijbel – om het zacht te zeggen – flink kan botsen tussen Egypte en Israël en Israëls God. Maar ook zijn er andere kanten, en klinken er andere tonen. Egypte vormde een veilige thuishaven voor o.a. Abram, Jozef en Jezus, die daar zijn eerste levensjaren als ‘asielzoekerskind’ doorbracht. En wat te denken van bijvoorbeeld Jesaja 19: 25, waar God zegt: ”Gezegend zij mijn volk Egypte”, waarna er een kostbare belofte klinkt. Daar moest ik toch aan denken op deze Paasdag.