Home » Uncategorized » Vliegen door de lucht en over het ijs

Vliegen door de lucht en over het ijs

Vandaag waren mijn vrouw en ik in Heerenveen. Daarbij had ik een uurtje over, en besloot ik lekker te wandelen. Het leukste is om dan je neus achterna te gaan. Het liefst loop ik dan net buiten het centrum; niet te druk, maar toch gezellig. Zo ook nu. Al spoedig kwam ik bij een vaart, en besloot die de stad uit te volgen. Nog voordat ik bij de buitengebieden kwam, werd mijn aandacht getrokken door het bordje ”Thialfweg”.

Dat bordje maakt direct in mij de schaatser wakker, die zich in deze tijd van het jaar overigens normaliter, na een diepe zomerslaap, reeds een eind in de ontwaakstand bevindt.
Direct besloot ik deze weg in te slaan, vermoedend zo wel eens uit te kunnen komen bij de ‘magische’ plek waar ooit het oude Thialf lag, de voorloper van de huidige schaatshal, die zich nu elders in Heerenveen bevindt (maar overigens vanwege corona nu gesloten is voor het publiek).
Helaas had ik geen internet-tegoed meer op mijn mobiel, dus ik kon niet snel een en ander uitzoeken.
Even verder lopend werd mijn hoop versterkt, bij het zien van dit bordje:

Het kon niet missen; ik was warm! Er ontdooide iets in mij, diep van binnen. Nu was ik immers vlakbij die plek die zo bekend is van oude zwart-witfoto’s, en waar roemruchte wedstrijden verreden zijn, waaronder de eerste in Nederland gehouden internationale krachtmetingen tussen grote schaatsers.
Maar ook werd hier door ”Jan en alleman” fanatiek gereden, en was dit een befaamde plaats om te rijden of toeschouwer te zijn.

Verder lopend en zoekend werd mijn aandacht getrokken door een herdenkingszuil. Aanvankelijk verkeerde ik in de veronderstelling dat die te maken zou hebben met de oude schaatsbaan. Nadere inspectie leerde echter anders: ik bleek hier op de plek te staan waar voor het eerst gevlogen was in Nederland. Een nieuwe verrassing!
Geen over het ijs vliegende schaatsers dus, maar een luchtvaartpionier, die het aandurfde om een nog nauwelijks of niet beproefd vliegtuig de lucht in te laten gaan, zichzelf inbegrepen:

Het bleek te gaan om Van Maasdijk, die hier eind juli en begin augustus 1910 een luchtshow gaf (en die overigens zo’n drie weken later bij Arnhem met zijn vliegtuig zou verongelukken).

Eenmaal thuis heb ik direct een en ander opgezocht. Er blijkt zelfs filmisch materiaal te zijn van deze historische vlucht:

Hier leest u nog meer boeiende informatie bij dit avontuur.

Bij het doornemen van de hierboven beschreven informatie op internet, las ik dat Van Maasdijk landde op de grasbaan van ijsclub Thialf – hoe toepasselijk. Ook dat is te zien op de film.

Dat gelezen hebbend leek het me eveneens toepasselijk om vanuit de lúcht te onderzoeken of er nog wat te zien zou zijn van het oude Thialf.
En ja, dat bleek het geval, zoals dit screenshot van google-maps duidelijk toont (en door andere bronnen inmiddels is bevestigd)!


Ik bleek me dus inderdaad vlakbij die oude baan bevonden te hebben.

Een goede reden om mijn vrouw nogmaals naar Heerenveen te volgen, en dan deze historisch plek daadwerkelijk te bezoeken.