Home » Uncategorized » De wereld via een postzegel – de Oostenrijkse organist/componist Hofhaymer

De wereld via een postzegel – de Oostenrijkse organist/componist Hofhaymer

Postzegels verzamelen is kennis verzamelen‘ – ook al zijn postzegels tegenwoordig nog maar weinig waard, dit oude gezegde blijft zijn waarheid en waarde behouden.


Zo kwam ik laatst deze tegen: een prachtige Oostenrijkse uitgave, gewijd aan de mij onbekende organist/componist Paul Hofhaymer (1459-1537).

We zien hem, op deze vergroting, spelend op een oud portatief dat met een blaasbalg bediend wordt. Het instrument heeft 12 pijpen, dus 12 tonen; waarschijnlijk van C-G.

Het aardige is dat je, als je verder gaat zoeken, het grotere geheel tegenkomt. Niet alleen biedt Wikipedia interessante informatie bij deze componist, maar ook zien we het grotere geheel van de afbeelding: het blijkt te gaan om een complete kar, waarop dit orgel gemonteerd stond. Met een tweede persoon erbij, die de blaasbalg bedient:

Paul Hofhaimer on a wagon with positive organ052.jpg
Bron: https://no.wikipedia.org/wiki/Paul_Hofhaimer

Gaf Hofhaymer openluchtconcerten, terwijl hij door dorp of stad werd voortbewogen? Wie verder zoekt op internet, vindt zelfs afbeeldingen waarop er een dromedaris voor de orgelwagen gespannen stond.
Blijkbaar was de musicerende Hofhaymer een echte bezienswaardigheid!

Gelukkig bestaan er niet alleen afbeeldingen van de spelende Hofhaymer, maar kennen we zijn muziek zelf ook nog. Zoals deze, hier te beluisteren Recordare: