Home » Uncategorized » Schaatsen met een verhaal

Schaatsen met een verhaal

Niet zo lang geleden kocht ik dit paar schaatsen in een kringloopwinkel.


Het zijn schaatsen met een bijzonder verhaal; ze zijn nl. gemaakt in de schaatsenmakerij van Abraham Keimpes Hoekstra uit Warga, die van 1860 tot 1915 leiding gaf aan dit destijds door zijn vader gestarte bedrijf.

Abraham was een bijzonder mens.
Hij had als aannemer bijzondere projecten op zijn naam staan; zo is de kerk van Warga door hem gebouwd. Ook als schaatsenmaker maakte hij naam, door honderden schaatsen aan de infanterie te leveren. Ook was hij leverancier van het koningshuis.

In zijn persoonlijk leven had hij echter vele drama’s meegemaakt. Driemaal verloor hij een vrouw en kind tijdens het kraambed. Ook zijn vierde vrouw stierf na slechts weinig huwelijkse jaren. Van de kinderen die uit dit huwelijk geboren werden, stierf opnieuw een dochter.
Meer over de veelbewogen levensloop van Abraham Keimpes Hoekstra leest u hier.

Tegen de achtergrond van dit grote verdriet van ziekte, dood, en kwetsbare gezondheid van de zijnen, is het zeer opmerkelijk te noemen dat zijn zoon Minne Hoekstra de winnaar werd van de eerste wedstrijdeditie van de Elfstedentocht. Deze wedstrijd werd verreden op 2 januari 1909.
Minne reed en won op schaatsen uit de makerij van zijn vader:

Hier zien we een afbeelding van zoon Minne.

Niet onvermeld mag blijven dat deze eerste Elfstedenwinnaar Minne theologiestudent was, en later predikant is geworden.
Meer over zijn levensloop leest u hier.
Tevens schreef Minne Hoekstra een prachtig verslag van deze Elfstedentocht. Dat verslag kunt u hier integraal lezen.

En zo schuilt er achter deze schaatsen uit de kringloop een bijzondere geschiedenis. Overigens rijden deze oude schaatsen, die destijds vanaf 2 gulden 50 te koop waren (en nu voor 2 euro 50 gekocht zijn) nog steeds prima.