Home » Uncategorized » Studieverlof begonnen

Studieverlof begonnen

IMG_0199Genietend van de zon in mijn studeerkamer en een pitabroodje-Israelische-stijl (mét humus van de Lidl, die in kwaliteit nauwelijks onderdoet voor die uit Jeruzalem!) ben ik begonnen aan het boek over Salomo, waarin ik wil laten zien hoezeer zijn leven verbonden is met geschiedenissen en figuren uit het boek Genesis. Een boek met een dubbel doel dus: enerzijds focussen op Salomo, anderzijds op een vernieuwende manier van bijbellezen, gericht op verborgen verbindingen tussen bijbelverhalen. De foto op het scherm (gemaakt in 2011 te Jeruzalem, en nu verrassenderwijs tot zijn doel komend!) zal wellicht de cover gaan sieren; hij bevat veel symboliek. Vanuit het noorden kijk je de Kidron-vallei in. Aan het einde ervan lag/ligt de Gihon-bron. Deze wordt genoemd in het scheppingsverhaal, als een van de rivieren die het paradijs omstroomden. Koningen vertelt dat Salomo bij de Gihon-bron tot koning werd gekroond. Op de voorgrond staat de palm, ofwel ”Tamar” (Tamar=palm). Ook zij speelt een verborgen maar nadrukkelijke rol in Salomo’s koningschap. Op de achtergrond (torentje) het graf van Absalom, een van Salomo’s broers die het koningschap niét verkreeg (evenals Adonia). Rechts het tempelplateau, in de hoogte, herinnerend aan Salomo’s ultieme daad: de tempelbouw. Links het dal. Salomo’s leven kende pieken, maar ook dalen. Triomf én tragedie van deze bijzondere koning.

Geef een reactie