Home » Uncategorized » Een lach met grote gevolgen – Ismaëls vrolijkheid misverstaan?

Een lach met grote gevolgen – Ismaëls vrolijkheid misverstaan?

Dit seizoen leid ik, namens de Classicale Werkgroep Kerk en Israël (Overijssel & Flevoland) een leerhuis voor pastores en overige belangstellenden. Naar aanleiding van het boek Mijn liefde voor de profeten van de Joodse schrijver Elie Wiesel bekijken we allerlei bijbelse personages vanuit verschillende hoek. De kracht van Wiesel is, dat hij juist ook onvanzelfsprekend lijkende posities daarbij niet schuwt, en voortdurend nieuwe gezichtspunten opent.

Zo bespraken we laatst het hoofdstuk over ‘Sara en Hagar’ uit Wiesels boek. Daarbij liet hij ook de – veelal onderbelichte – zijde zien, die het juist opneemt voor Hagar (en Ismaël). Een en ander inspireerde mij om mij nader te verdiepen in een bijbelvers, waarbij, zo lijkt mij duidelijk geworden, in veel vertalingen de lezer op het verkeerde been wordt gezet, en Ismaël ten onrechte wordt beschuldigd van iets dat hij mogelijk – waarschijnlijk zelfs – helemaal niet deed of beoogde. Graag nodig ik u uit eens met mij mee te kijken en overwegen, door dit artikel over Genesis 21:9-10 te lezen.

De heenzending van Hagar en Ismaël